När man använder honung i matlagningen är det bra att veta att:

  • 1 dl honung väger 140 g
  • Honung smakar sötare än vanligt vitt socker.
  • Man kan göra sin egen surdeg med hjälp av honung till brödbaket.
  • Att mäta honung i fast form är inte lätt. Smält honungen och mät med ett mått, som man smort med litet matolja så fastnar inte honungen.
  • Tar man honung i t. ex en sockerkaka brukar kakan bli mörkare än vanlig sockerkaka inuti.

Prins Carls äppelkaka

Ugn 175 grader

  • 1 ägg
  • 60 g smör
  • 1 dl socker
  • ½ dl honung smält och låt den svalna något
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk  kallt vatten
  • 4-5 syrliga äpplen skalade och skurna i tunna klyftor
  • 3 msk socker

Vispa ägg, socker och honung något. Tillsätt det smälta smöret. Blanda mjöl o bakpulver och tillsätt omväxlande med vattnet.

Häll smeten i en liten smord och bröad stekpanna eller sockerkaksform. Stick sedan ner äppelklyftorna i smeten i ett vackert mönster. Strö över socker och ev. kanel.

Grädda ca 25 min i 175 graders ugnsvärme.

För att få den vackra sidan upp får man vända den färdiga kakan två gånger.