När man använder honung i matlagningen är det bra att veta att:

  • 1 dl honung väger 140 g
  • Honung smakar sötare än vanligt vitt socker.
  • Man kan göra sin egen surdeg med hjälp av honung till brödbaket.
  • Att mäta honung i fast form är inte lätt. Smält honungen och mät med ett mått, som man smort med litet matolja så fastnar inte honungen.
  • Tar man honung i t. ex en sockerkaka brukar kakan bli mörkare än vanlig sockerkaka inuti.

Havrebröd med honung

30 stycken

  • 5 dl havregryn och 2 1/2 dl grahamsmjöl
  • 5 dl kokande vatten
  • 5 dl rumsvarm lättmjölk
  • 2 tsk salt
  • 50 gr jäst
  • 1 dl honung
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 15 dl vetemjöl (ca 900 gr)
  • ägg att pensla med, vallmofrön

Skålla havregryn och grahamsmjöl med kokande vatten. Låt det svalna till baktemperatur. Tillsätt mjölken, saltet och jästen utrörd i honungen och arbeta ihop till en smidig deg med grahamsmjölet och vetemjölet. Jäs degen i 30 min. Knåda ihop degen på bakbordet med någon dl sparat vetemjöl och baka ut runda bullar, 30 st. Lägg dem på smorda plåtar och låt dem jäsa i 15 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrön.

Grädda i 225 graders ugn i 10-15 min. Täck inte över med duk efter gräddningen.