När man använder honung i matlagningen är det bra att veta att:

  • 1 dl honung väger 140 g
  • Honung smakar sötare än vanligt vitt socker.
  • Man kan göra sin egen surdeg med hjälp av honung till brödbaket.
  • Att mäta honung i fast form är inte lätt. Smält honungen och mät med ett mått, som man smort med litet matolja så fastnar inte honungen.
  • Tar man honung i t. ex en sockerkaka brukar kakan bli mörkare än vanlig sockerkaka inuti.

Citrondricka

  • 1 l vatten 
  • Saften av en citron
  • 2 msk honung. 

Serveras kallt

Havrebröd med honung

30 stycken

  • 5 dl havregryn och 2 1/2 dl grahamsmjöl
  • 5 dl kokande vatten
  • 5 dl rumsvarm lättmjölk
  • 2 tsk salt
  • 50 gr jäst
  • 1 dl honung
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 15 dl vetemjöl (ca 900 gr)
  • ägg att pensla med, vallmofrön

Skålla havregryn och grahamsmjöl med kokande vatten. Låt det svalna till baktemperatur. Tillsätt mjölken, saltet och jästen utrörd i honungen och arbeta ihop till en smidig deg med grahamsmjölet och vetemjölet. Jäs degen i 30 min. Knåda ihop degen på bakbordet med någon dl sparat vetemjöl och baka ut runda bullar, 30 st. Lägg dem på smorda plåtar och låt dem jäsa i 15 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrön.

Grädda i 225 graders ugn i 10-15 min. Täck inte över med duk efter gräddningen.

Honungsdressing

  • ¾ dl honung
  • Saften av 1 citron
  • 2 msk vinäger
  • 1½ msk paprikapulver 
  • 1 tsk salt 
  • 1-2 klyftor vitlök
  • ½-3/4 dl olja gärna kallpressad rapsolja.

Använd dressingen till grönsallad, salladskål eller andra råa eller kokta grönsaker.

Hovmästarsås med honung

Hovmästarsås är tänkt att använda till gravad fisk t.ex lax.

Den passar bra till allsorts rökt och gravad fisk.

Man kan röra ut såsen med gräddfil eller creme fraishe och servera till stekt fisk.

Prins Carls äppelkaka

Ugn 175 grader

  • 1 ägg
  • 60 g smör
  • 1 dl socker
  • ½ dl honung smält och låt den svalna något
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk  kallt vatten
  • 4-5 syrliga äpplen skalade och skurna i tunna klyftor
  • 3 msk socker

Vispa ägg, socker och honung något. Tillsätt det smälta smöret. Blanda mjöl o bakpulver och tillsätt omväxlande med vattnet.

Häll smeten i en liten smord och bröad stekpanna eller sockerkaksform. Stick sedan ner äppelklyftorna i smeten i ett vackert mönster. Strö över socker och ev. kanel.

Grädda ca 25 min i 175 graders ugnsvärme.

För att få den vackra sidan upp får man vända den färdiga kakan två gånger.